D Pharmacy Biochemistry And Clinical Pathology MCQ Questions And Answers

D Pharmacy MCQ Questions And Answers


Biochemistry And Clinical Pathology MCQ Questions And Answers, BCCP MCQ Pdf


Biochemistry And Clinical Pathology MCQ

 
1. Sucrose is a

(A) Monosaccharide

(B) Disaccharide

(C) Polysaccharide

(D) Non of the Above

Ans - B

2. Total number of ATP molecules yield in the TCA cycle are

(A) 36

(B) 28

(C) 38

(D) 48

Ans - C


3. The end products of glycolysis in aerobics condition is

(A) Pyruvate

(B) Malate

(C) Succinate

(D) None of the Above

Ans - A

4. The two main components of starch are

(A) Glucose and Fructose

(B) Amylose and Amylopectin

(C) Glycogen and Cellulose

(D) None of the Above

Ans - B


5. Present of starch can be detected by which test

(A) Iodine Test

(B) Molish Test

(C) Tommers Test

(D) Benedicts Test

Ans - A

6. Glucose and Galactose are .........of each other

(A) Monomers

(B) Epimers

(C) Polymer

(D) Non of the Above

Ans - B

Biochemistry And Clinical Pathology MCQ


7. The general test for carbohydrates is

(A) Molish Test

(B) Iodine Test

(C) Tommers Test

(D) Benedicts Test

Ans - A

8. TCA cycle is also called

(A) Carnot cycle

(B) Urea cycle

(C) Krebs cycle

(D) None of the Above

Ans - C

9. Starch is found in

(A) Potatoes

(B) Tomatoes

(C) Apple

(D) Non of the Above

Ans - A

10. Ribose is a constituent of

(A) Nucleic acid

(B) Ascorbic acid

(C) Lactic acid

(D) Formic acid

Ans - A

Also Read - Pharmacognosy MCQ Questions And Answers


11. Starch is a

(A) Homo Polysaccharide

(B) Hetero Polysaccharide

(C) Tetra saccharide

(D) None of the Above

Ans - A

12. The pH at Which an amino acid has no net charge and hence does not move in an electric field is known as

(A) Electric point

(B) Isoelectric point

(C) Optical electric point

(D) Non of the Above

Ans - B

13. Amino acids are linked together by a ..........in protein molecules

(A) Peptide bonds

(B) Hydrogen bonds

(C) Amide bonds

(D) Non of the Above

Ans - A

14. One example of an essential amino acid is

(A) Glycine

(B) Alanine

(C) Cysteine

(D) Arginine

Ans - D

Biochemistry And Clinical Pathology MCQ


15. One example of a non essential amino acid is

(A) Valine

(B) Histidine

(C) Glycine

(D) Arginine

Ans - C

16. Thyroxine is formed in which gland

(A) Pituitary gland

(B) Thyroid gland

(C) Pancreas gland

(D) Non of the Above

Ans - B

17. Enzymes are made up of

(A) Lipid

(B) Fat

(C) Protein

(D) Non of the Above

Ans - C

18. Oils are...........at normal temperature

(A) Liquid

(B) Solid

(C) Gas

(D) Vapour

Ans - A

19. Sucrose on hydrolysis formed 

(A) Glucose + Glucose

(B) Glucose + Fructose

(C) Glucose + Galactose

(D) Non of the Above

Ans - B

20. Lactose on hydrolysis formed

(A) Glucose + Glucose

(B) Glucose + Fructose

(C) Glucose + Galactose

(D) Non of the Above

Ans - C

Also Read - Pharmaceutics I MCQ Questions And Answers

For More D Pharmacy MCQ Questions And Answers stay connected with us for latest update.

1 Comments

Post a Comment
Previous Post Next Post