D Pharmacy DSBM MCQ Questions And Answers

D Pharmacy MCQ Questions And Answers


Drug Store And Business Management MCQ Questions And Answers, DSBM MCQ Pdf

DSBM MCQ Pdf


1. Transport removes the hindrance of

(A) Place

(B) Time

(C) Risk

(D) Spoilage

Ans - A

2. Insurance removes the hindrance of

(A) Place

(B) Time

(C) Risk

(D) Spoilage

Ans - C

3. Activities around the trade is/are

(A) Transport

(B) Packaging

(C) Insurance

(D) All of the Above

Ans - D

4. Pharmaceutical industry is covered under

(A) Manufacturing industries

(B) Thermal industries

(C) Solar industries

(D) All of the Above

Ans - A


5. Partnership business is known as

(A) Limited company

(B) Firm

(C) Society

(D) Company

Ans - B

6. Maximum number of persons in partnership business is

(A) 20

(B) 30

(C) 25

(D) 60

Ans - A

DSBM MCQ Pdf


7. Nominal partner is

(A) Partner in profit

(B) No share in investment and profit loss

(C) Partner in loss

(D) Sleeping partner

Ans - B

Also Read - Pharmaceutics II MCQ With Answers

8. Partner by estoppels is

(A) Because of behavior of person

(B) Nominal partner

(C) Secret partner

(D) None of the Above

Ans - A

9. Joint stock company is governed by

(A) Industry Act 1951

(B) Company Act 1956

(C) Drug and Cosmetic Act 1945

(D) All of the Above

Ans - B

10. Number of person involved in private company

(A) 2-50

(B) 15-250

(C) 250-300

(D) 30-150

Ans - A

11. Number of person involved in public company

(A) 5-100

(B) 20-250

(C) 25-300

(D) Minimum 7 and no upper limit

Ans - D


12. Percent of share hold by government in government company

(A) 20

(B) 51

(C) 49

(D) 99

Ans- B

DSBM MCQ Pdf


13. Who is not functional middleman

(A) Broker

(B) Auctioneer

(C) Del credener agent

(D) Retailer

Ans - D

14. Who is not merchant middleman

(A) wholesaler

(B) Commission agent

(C) Stockiest

(D) Retailer

Ans - B

15. Itinerant retailer is

(A) Hawkers and peddlers

(B) Street traders

(C) Market traders

(D) All of the Above

Ans - D
 
16. Factors affecting site of selection of drug store

(A) Business locality

(B) Flow of traffic

(C) Locality

(D) All of the Above

Ans - D

17. Minimum space required for retail drug store as per Drug and Cosmetic Act and Rules, 1945

(A) 10 square meter

(B) 15 square meter

(C) 108 square meter

(D) Both A and C

Ans - D

18. Refrigerator required for

(A) Vitamins

(B) Vaccines and sera

(C) Enzymatic Preparation

(D) All of the Above

Ans - D

19. Granted or renewed license is valid up to

(A) 31st January

(B) 31st March

(C) 31st December

(D) 31st July

Ans- C

DSBM MCQ Pdf


20. Minimum qualification for registered Pharmacist is

(A) D. Pharm

(B) B. Pharm

(C) M. Pharm

(D) P.h.D

Ans - A

21. Form number required for application of schedule C and C1 drugs for retail sale

(A) 19

(B) 20

(C) 21

(D) 19C

Ans - A

22. Which is pricing method

(A) FIFO  method

(B) LIFO method

(C) Average cost method

(D) All of the Above

Ans - D

Also Read - Pharmaceutical Jurisprudence MCQ With Answers

For More D Pharmacy MCQ Questions And Answers stay connected with us for latest update.


3 Comments

Post a Comment
Previous Post Next Post