Pharmacognosy Mcqs With Answers Pdf

Pharmacognosy Mcqs With Answers Pdf


MCQ In Pharmacognosy,MCQ On Pharmacognosy,Pharmacognosy MCQ With Answers Pdf

MCQ IN PHARMACOGNOSY

1. Aloe obtained From the dried juice of the leaves of

(A) Aloe barbadensis

(B) Rheum Palmatum

(C) Ricinus communis

(D) None of the Above

Ans - A

2. Aloe belongs to the family of

(A) Polygonaceae

(B) Liliaceae

(C) Euphorbiaceae

(D) None of the Above

Ans - B

3. Rhubarb is obtained from rhizome of

(A) Ricinus communis

(B) Aloe barbadensis

(C) Rheum Palmatum

(D) None of the Above

Ans - C

4. Rhubarb belongs to the family of

(A) Polygonaceae

(B) Liliaceae

(C) Euphorbiaceae

(D) None of the Above

Ans - A

5. Which part of rhubarb is used

(A) Leaves

(B) Bark

(C) Juice

(D) Rhizome

Ans - D

Also Read - Pharmaceutics I MCQ With Answers


6. Rhubarb contains

(A) Anthraquinone derivatives

(B) Mucilage

(C) Barbaloin

(D) None of the Above

Ans - A

MCQ IN PHARMACOGNOSY


7. Castor oil is obtained from the seeds of

(A) Plantago ovata forskal

(B) Ricinus communis

(C) Rheum Palmatum

(D) None of the Above

Ans - B

8. Castor oil belongs to the family of

(A) Polygonaceae

(B) Liliaceae

(C) Euphorbiaceae

(D) Plantaginaceae

Ans - C

9. Castor oil contains

(A) Ricinoleic acid

(B) Gallic acid

(C) Cinnamic acid

(D) None of the Above

Ans - A

10. Ispaghula obtained from the dried seeds of 

(A) Plantago ovata forskal

(B) Ricinus communis

(C) Rheum Palmatum

(D) None of the Above

Ans - A

11. Ispaghula belongs to the family of

(A) Scrophulariaceae

(B) Euphorbiaceae

(C) Plantaginaceae

(D) Polygonaceae

Ans - C

12. Which part of ispaghula is used

(A) Seed

(B) Rhizome

(C) Leaves

(D) Fruit

Ans - A

13. Senna contains 

(A) Sennoside A

(B) Sennoside B

(C) Sennoside C

(D) All of the Above

MCQ IN PHARMACOGNOSY


Ans - D

14. Senna belongs to the family of

(A) Leguminosae

(B) Euphorbiaceae

(C) Plantaginaceae

(D) Polygonaceae

Ans - A

15. Digitalis obtained from the dried leaves of 

(A) Casia angustifolia

(B) Digitalis purpurea

(C) Terminalia arjuna

(D) None of the Above

Ans - B

Also Read - Biochemistry And Clinical Pathology MCQ With Answers


16. Among the following which is used as a cardiotonics

(A) Arjuna

(B) Senna

(C) Rhubarb

(D) Cinnamon

Ans - A

17. Arjuna belongs to the family of

(A) Umbelliferae

(B) Scrophulariaceae

(C) Combretaceae

(D) Lauraceae

Ans - C

18. Which part of Arjun is used

(A) Seed

(B) Bark

(C) Fruit

(D) Leaves

Ans - B

19. Arjuna contains

(A) Tanins

(B) Triterpenoid saponins

(C) Arjunic acid

(D) All of the Above

Ans - D

20. Cardamom belongs to the family of

(A) Zingiberaceae

(B) Umbelliferae

(C) Combretaceae

(D) Piparaceae

Ans - A

MCQ IN PHARMACOGNOSY


21. Among the following which is used as a laxative

(A) Coriander

(B) Fennel

(C) Digitalis

(D) Ispaghula

Ans - D

22. Fennel obtained from the dried ripe fruits of the plant

(A) Coriandrum sativum

(B) Foeniculum vulgare

(C) Terminalia arjuna

(D) None of the Above

Ans - B

23. Black pepper belongs to the family of

(A) Piparaceae

(B) Umbelliferae

(C) Combretaceae

(D) Scrophulariaceae

Ans - A

24. Among the following which is not a carminative

(A) Fennel

(B) Asafoetida

(C) Senna

(D) Cinnamon

Ans - C

25. Tulsi obtained from the dried leaves of

(A) Ocimum sanctum

(B) Adhatoda vasica

(C) Catharanthus roseus

(D) None of the Above

Ans - A

26. Tulsi belongs to the family of

(A) Acanthaceae

(B) Labiatae

(C) Apocyanaceae

(D) Hypocreaceae

Ans - B

27. Among the following which is used as an antitussive

(A) Vasaka

(B) Ergot

(C) Cinnamon

(D) Clove

Ans - A

MCQ IN PHARMACOGNOSY


28. Turmeric is used as

(A) Antiseptics

(B) Laxative

(C) Carminative

(D) Antitussive

Ans - A

29. Tulsi belongs to the family of

(A) Lauraceae

(B) Acanthaceae

(C) Zingiberaceae

(D) Labiatae

Ans - C

30. Amla contains

(A) Vitamin A

(B) Vitamin C

(C) Vitamin B

(D) Vitamin D

Ans - B

Also Read - Pharmaceutical Chemistry 1 MCQ With Answers

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post