Pharmaceutical Jurisprudence MCQ Pdf

Pharmaceutical Jurisprudence MCQ



Pharmaceutical Jurisprudence MCQ

1. Pharmacy Council Of India also known as

(A) Central Council
(B) Pharmacy Council
(C) State Council
(D) None of the Above

Ans - A

2. Who is responsible for evolving educational standard and regulations for the course in pharmacy through education regulations.

(A) Education Act
(B) Pharmacy Act
(C) D and C Act
(D) Indian Patent Act

Ans - B

3. Following are the ex-officio member of PCI Except

(A) Drug Inspector
(B) Director of General of Health Services
(C) Drug controller of India
(D) Director of central Drug laboratory

Ans - A

Also Read - Hospital And Clinical Pharmacy MCQ Pdf

4. University Grants Commissions Established under section...........of UGC Act, 1956

(A) Section 3
(B) Section 4
(C) Section 10
(D) Section 3A

Ans - B

5. Pharmacy, Act 1948 Provides for the constitution of central council under .........by central government

(A) Section 3
(B) Section 3 of Chapter 1
(C) Section 4
(D) Section 4 of Chapter 1

Ans - B

Pharmaceutical Jurisprudence MCQ

6. Qualification in pharmacy granted outside India can be recognized by

(A) Pharmacy Council Of India (PCI)
(B) University Grant Commission (UGC)
(C) Drugs Technical Advisory Board (DTAB)
(D) Drugs Consultative Committee(DCC)

Ans - A

7. Minimum training required to be a Pharmacist is

(A) 500 hours in 3 months
(B) 300 hours in 3 months
(C) 750 hours in 3 months
(D) 550 hours in 3 months

Ans - A

8. A person who has attained age of ......years entitled to have his name in first register.

(A) 20
(B) 19
(C) 18
(D) 17

Ans - D

9. The order of executive committee directing removal of a name from register should be confirmed by.........

(A) State Government
(B) State Pharmacy Council
(C) Central Pharmacy Council
(D) Central Government

Ans - B

10. A person whose name has been removed from register is required to surrender his certificate of registration to...........of pharmacy council

(A) Register
(B) Pharmacy Council
(C) Executive Committee
(D) Drug Inspector

Ans - A

Also Read - Pharmaceutics II MCQ Questions With Answers

11. Education regulation prepared under subject to provision of............of pharmacy act, 1948

(A) Section 3
(B) Section 4
(C) Section 10
(D) Section 3A

Ans - C

12. President and Vice President of central council shall hold office for a term of..........years from the date of nomination of election.

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Ans - D

Pharmaceutical Jurisprudence MCQ

13. ..........are established to advise government on technical matters arising out of administration of act.

(A) DTAB
(B) DCC
(C) CDL
(D) None of the Above

Ans - A

14. ..........are formed to advice to board and government to secure uniformity in administration of act throughout India.

(A) DTAB
(B) CDL
(C) DCC
(D) SDL

Ans - C

15. ..........are provided for the analysis of drugs and cosmetics.

(A) State Drug Laboratory
(B) Central Drug Laboratory
(C) Control Laboratory
(D) Both A and B

Ans - D

16. In relation to a ayurvedic, siddha or unani drug an inspector appointed by central or state government under section.........

(A) Section 33-G
(B) Section 33-F
(C) Section 33-H
(D) Section 33-E

Ans - A

Pharmaceutical Jurisprudence MCQ


17. In relation to any other drugs and cosmetics act, an inspector appointed by central or state government under section...........

(A) Section 10
(B) Section 21
(C) Section 22
(D) Section 23

Ans - B

18. In relation to ayurvedic, siddha or unani drug Government analyst appointed under section.........

(A) Section 33-G
(B) Section 33-F
(C) Section 33-H
(D) Section 33-E

Ans - B

Also Read - DSBM MCQ Questions With Answers


3 Comments

Post a Comment
Previous Post Next Post